AKSIS’15 IKTIRAF SECARA RASMI SUMBANGAN DAN PENCAPAIAN MAHASISWA

NILAI, 6 DIS 2016 – Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sekali lagi berjaya meganjurkan Majlis Anugerah Kecemerlangan  Siswa USIM 2015 (AKSIS’15) buat kali kelapan bertempat di Dewan Tuanku Canselor baru baru ini.

Bertepatan dengan hasrat USIM yang  bertekad  melahirkan graduan berteraskan integrasi ilmu Naqli dan Aqli, USIM menjadikan majlis ini sebagai simbolik penghargaan kepada pelajar yang berupaya memperkasakan diri mereka dengan pelbagai kemahiran insaniah sekaligus mempersiapkan diri menghadapi cabaran alam kerjaya.

AKSIS’15 ini diadakan bertujuan untuk mengiktiraf secara rasmi sumbangan dan pencapaian mahasiswa dan mahasiswi USIM yang terlibat secara aktif dalam aktiviti kokurikulum berkaitan dengan program pembangunan sahsiah pelajar selain untuk meningkatkan semangat berpersatuan dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi USIM serta menjadikan platform khas untuk menghargai bakat-bakat dan sumbangan mahasiswa dalam pembangunan aktiviti pelajar.

Sebanyak tiga kategori dipertandingkan mewakili 27 anugerah iaitu kepemimpinan, kesukarelawan dan pencapaian dengan penerimaan sebanyak 90 pencalonan dan sebanyak 56  calon telah disenarai pendek mengikut markah dan kriteria yang ditetapkan oleh Jawatan Kuasa Pengurusan Universiti.

Ahmad Mahdiyuddin Abdul Manan, ketua projek Golden Oil mahasiswa Fakulti Syariah dan Undang-undang, pemenang bagi empat anugerah iaitu Anugerah Tokoh AKSIS’15, Anugerah Tokoh Pemimpin Siswa, Anugerah Pemimpin Program Inovasi Terbaik dan Anugerah Pemimpin Program Keusahawanan Terbaik berkata beliau aktif dalam berorganisasi sejak dari tahun satu pengajiannya di USIM lagi.

“Semenjak dari tahun satu pengajian lagi saya terlibat dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh pihak universiti,” katanya.

“Sebagai mahasiswa kita perlu menggunakan platform yang disediakan oleh pihak Universiti dengan sebaik-baiknya untuk mencari ilmu dengan menyertai persatuan dan memberi sepenuhnya komitmen untuk mendapatkan ilmu yang maksimum,” tambahnya lagi.

Beliau juga berkata tiga prinsip yang dipegang dirinya ialah menanamkan ledearship dalam diri, meletakkan semangat di hadapan dan memastikan setiap perkara yang dilakukan adalah perkara yang disukai.

“Kita juga perlu bijak menggunakan masa dengan sebaiknya dan perlu memberi fokus dengan apa yang kita lakukan,” katanya lagi.

Sementara itu, majlis anugerah paling berpestij ini membawa kelainan apabila terdapat satu anugerah khas iaitu CEMCE Best Female Achiever Award 2016 yang diberikan kepada pelajar terbaik keseluruhan yang telah menunjukkan pencapaian cemerlang di universiti dan peringkat antarabangsa.

Menurut Fairus Abdul Manaf, penerima anugerah khas ini yang juga merupakan graduan USIM, beliau amat bersyukur kerana terpilih dan tidak menyangka merangkul anugerah yang istimewa seperti ini.

“Saya amat berterima kasih kepada semua pihak di atas penganugerahan ini dan saya akan menjadikan anugerah ini sebagai pendorong untuk lebih tekun dan gigih dalam melakukan apa jua bidang yang diceburi,” kata graduan Fakulti Sains dan Teknologi itu.

“Bagi saya, antara rahsia kejayaan saya ialah, saya akan sentiasa bersungguh-sungguh dalam setiap perkara yang dilakukan dan yang paling penting niatkan apa sahaja yang dilakukan kerana Allah Ta’ala,” luahnya.

Turut disampaikan Anugerah Khas Kesukarelawanan kepada Duta Jauhar, Anugerah Sumbangsih kategori individu kepada Profesor Dato’ Dr. Muhamad Muda, Matan Naib Canselor Universiti Sains Islam Malaysia dan Kumpulan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad bagi Anugerah Sumbangsih organisasi.

Majlis Anugerah Kecemerlangan Siswa USIM 2015 ini dirasmikan oleh Dato’ Dr. Asyraf Wajdi Dato’ Dusuki, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Timbalan Menteri Mentor USIM  dan turut dihadiri oleh Profesor Dato’ Dr. Musa Ahmad, Naib Canselor USIM.

 

 

Disediakan oleh:

Nor Hasnah Wahid (Sekretariat StraComm) Unit Berita dan Media

 

Dikemaskini oleh:

Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)  

Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

71800 Nilai, Negeri Sembilan                 

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maklumat Tambahan

Baca 2510 kali

Berita Kampus

  PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (StraComm)
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel: +606-798 6281/6004, Faks: +606-798 8204, Emel: helpdesk[at]usim.edu.my