USIM RAI OKU BERDOA SEMPENA HARI OKU SEDUNIA

NILAI, 10 DIS 2016 – Kelab Sahabat Faqeh (SaF@USIM) dengan kerjasama Sekretariat Perhubungan Pelajar Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah (FPQS) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) berjaya mengadakan satu program khas untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) bersempena sambutan hari OKU sedunia yang diadakan di Dewan Tuanku Canselor USIM baru-baru ini.

Program turut mendapat kerjasama dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Yayasan Pendidikan Al-Quran Bagi Anak Istimewa, Pusat Islam USIM.

Seramai 2500 penonton hadir menyaksikan persembahan dari pelbagai versi dan kategori antaranya dari Persatuan MyCP, Persatuan K-link Care, Persatuan Autisme Muslim Malaysia (PAMM), Persatuan Orang Pekak N. Sembilan (NESDA), Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS), Akademi FAQEH.

   

Bertemakan ‘Bicara Tanpa Hijab’ OKU BERDOA 2.0 menampilkan pelbagai persembahan khas oleh golongan OKU dengan bertujuan untuk memberi kesedaran mengenai kepentingan golongan OKU supaya mereka tidak disisih serta dilupakan oleh masyarakat disamping untuk mengangkat martabat dan menyeru orang ramai terutamanya mahasiswa mahasiswi untuk memahami lebih mendalam perasaan dan jiwa OKU secara mendalam.

Nurazirah, 25, merupakan salah seorang ahli OKU berkata, melalui program ini, golongan orang kurang upaya dapat mempersembahkan bakat yang terpendam dan secara tidak langsung dapat menonjolkan diri mereka kepada masyarakat.

Beliau berkata, program ini sangat unik dan menarik kerana walaupun tidak mempunyai sifat fizikal yang sempurna, namun ia dapat mengetengahkan pelbagai keistimewaan OKU dan mengangkat darjat anak-anak syurga ke peringkat yang selayaknya.

“Saya sangat gembira dan berterima kasih kepada pihak penganjur kerana sudi mengadakan program seperti ini. Bagi saya, program ini menarik kerana saya diberi peluang untuk membuat persembahan walaupun saya kurang sempurna dari segi fizikal.

“Saya berharap agar program seperti ini dapat diteruskan supaya masyarakat tidak menyisihkan orang-orang seperti kami dan sentiasa sedar akan kewujudan kami”.

Sementara itu, timbalan pengarah program, Siti Ramna Binti Khamaruddin berkata, program OKU BERDOA 2.0 merupakan satu program yang sangat baik dan perlu diteruskan kerana ia membawa unsur-unsur islamik dan mengajar bagaimana untuk mengurus dan memahami kelebihan anak-anak syurga ini.

Beliau berkata, selain memberi kesedaran, program seperti ini adalah untuk meraikan warga OKU agar mereka rasa dihargai serta dalam masa yang sama mengajar ibu-bapa untuk memupuk sifat sabar dalam mendidik dan menguruskan anak-anak istimewa ini.

“Bagi saya, program seperti ini sangat baik dan perlu diteruskan oleh mahasiswa dan mahasiswa akan datang, selain pelbagai persembahan yang disampaikan oleh anak-anak syurga antaranya alunan bacaan al quran, nasyid, dan sebagainya menggunakan bahasa isyarat membuatkan saya sangat tersentuh dan menitiskan air mata kerana disitu kita boleh melihat mereka adalah warga istimewa yang diutuskan oleh Allah dan banyak benda yang kita boleh belajar daripada mereka semua.

Akhirnya, beliau berharap agar program seperti OKU BERDOA 2.0 sentiasa diadakan dan menyeru kepada masyarakat, sahabat  terutamanya waga USIM untuk sentiasa peka dan cakna kepada mereka yang kurang bernasib baik kerana mereka juga merupakan hamba Allah. 

Di akhir persembahan turut dihiburkan dengan pentomin dari kumpulan nasyid tanpa suara SaF Isharah USIM bertajuk Kifarah serta menampilkan persembahan oleh artis nasyid Yassin dan kumpulan nasyid In2heart dari FPQS USIM.

Turut hadir memeriahkan program itu Yang Teramat Mulia Dato’ Johan Pahlawan Lela Perkasa Sitiawan, Dato’ Muhammad Haji Abdullah Undang Luak Johol, Negeri Sembilan merangkap Penaung Yayasan Pembangunan Masyarakat Malaysia, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) Prof Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan dan Dekan FPQS Prof Madya Dr. Adnan Mohamed Yusoff.

 

Disediakan oleh: 

Siti Hawa Binti Mat Yunan

 

Dikemaskini oleh:

Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)  

Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

71800 Nilai, Negeri Sembilan                 

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204

 

 

 

 

Additional Info

Read 3277 times

Berita Kampus

  PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (StraComm)
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel: +606-798 6281/6004, Faks: +606-798 8204, Emel: helpdesk[at]usim.edu.my